Lider du av pulserande smärta, svullnad i kind eller ömhet i munnen så kan det vara ett tecken på att du har fått en tandböld. Detta är en förhållandevis vanlig tandsjukdom som ofta är en följd av bristande munhygien och går att åtgärda genom att du vänder dig till en tandläkare. Men om en tandböld inte behandlas i tid kan det resultera i allvarliga konsekvenser.
Innehållsförteckning
Vad är tandböld?
Tandböld är en ansamling av var vid roten av tanden som under några dagar växer och till slut spricker. Denna inflammation går även under namnet abscess och innebär vanligtvis konsekvent smärta som blir värre när du tuggar eller sväljer, samt orsaka svullnad.
Varför får man tandböld?
En tandböld uppstår när bakterier samlas i tandköttsfickor eller runt tänderna, eller i samband med bakterieangrepp som drabbar död vävnad i munnen. Dålig munhygien är därför en stor bidragande faktor till uppkomst av tandbölder.
Men även vid trauma och olyckor kan risken för tandbölder öka, till exempel när du skadar tandpulpan (den innersta delen av tanden bestående av nerver och blodkärl).
Här går vi igenom olika bidragande faktorer till tandbölder.
- Obehandlad karies – karies är det medicinska namnet på hål i tänderna och beror på en bakteriell infektion som ofta orsakas av dålig renhållning av mun eller fel kost.
- Skadade tänder – tandfrakturer vid olyckor är vanligt förekommande och är en orsak till att tandbölder bildas.
- Inflammation i tandköttet – parodontit är en tandköttssjukdom som sprider sig från tandköttet till käkbenet och kan vara ett resultat av exempelvis dålig munhygien eller hög ålder.
- Uppkomst av visdomständer – i tidig vuxen ålder tränger ofta en eller flera visdomständer fram och kan orsaka tandböld.
- Fel kost – överkonsumtion av socker eller andra dåliga kostvanor är en stor orsak till många olika tandsjukdomar.
- Dålig tandhygien – när du inte sköter om dina tänder bildas bakterier i större omfattning och drabbar både tandköttet och tänderna.
- Rökning eller snusning – när du använder tobak så påverkas blodcirkulationen negativt och därför kan vävnaden i munnen bli mindre frisk.
- Nedsatt immunförsvar – olika sjukdomar som inte är direkt relaterade till dina tänder, till exempel diabetes, kan påverka ditt immunförsvar och medföra att det blir svårare att bekämpa infektioner i exempelvis tandkött och tänder.
Vanliga symtom för tandböld
Du har ofta en framträdande svullnad (knöl på tandköttet) som är extra öm när du rör vid den eller trycker på den, och kännetecknas även av en regelbunden bultande eller pulserande känsla. Detta kan också medföra en viss rodnad av huden och att du känner dig varm.
Andra symptom som kan förekomma vid tandböld finner du nedan.
- Feber – hög kroppstemperatur är tecken på att din kropp bekämpar en infektion och kan bero på många olika saker, men har du någon av ovanstående symptom tillsammans med plötslig feber är risken stor att du drabbats av en tandböld.
- Tandvärk – konsekvent bultande tandvärk kan också känneteckna en tandböld.
- Smärta när du äter – vid denna åkomma är det ofta svårt att tugga utan att smärtan förvärras.
- Ömhet i svalg – det känns ofta ömt eller smärtsamt att svälja.
- Känslighet vid varmt och kallt – du är i synnerhet känslig för varma eller kalla temperaturer, exempelvis kalla drycker eller varma maträtter.
- Spänning i munnen – du känner att det stramar åt i munnen.
- Dålig smak i munnen – detta händer i regel när din tandböld spricker eller punkteras och det frigörs var i munnen.
- Ömhet i nacke eller käke – dessa två områden drabbas ofta, likt svalg, vid en tanböld.
- Svullnad i ansiktet – en tandböld kan orsaka att exempelvis din kind eller ditt tandkött svullnar upp.
Svullen kind ingen tandvärk
En tandböld behöver inte alltid betyda tandvärk, utan kan också yttra sig genom att din kind blir svullen. I de fall du inte upplever någon påtaglig smärta men fortfarande har en svullnad i kinden ska du alltid vända dig till en tandläkare för undersökning.
Vid misstanke om tandböld ska du alltid utgå efter regeln att desto tidigare tandvård sätts in desto mindre allvarligare följder innebär det.
Behandling för tandböld
I regel dräneras alltid tandbölden i första hand, för att sedan avlägsna infektionen. I samband med detta utreder tandläkaren också orsaken till varför din tandböld har uppstått och vilken behandling som behövs sättas in.
Om din tandböld redan har spruckit på egen hand så minskar smärtan ofta avsevärt – men tandläkaren måste fortfarande avlägsna den resterande infektionen för att förhindra spridning.
Inflammation i tandköttet – varbildning
Om bölden fortfarande är intakt kan dränering i vissa fall behövas utföras under en längre period för att tömma den på allt var. Därför kan det ibland vara nödvändigt att lägga in ett dräneringsrör som behöver bytas dagligen tills det att inflammationen har lagt sig.
Vanligtvis så efterbehandlas du också med någon form av antibiotika efter att tandbölden har avlägsnats.
Efterbehandling
När tandläkaren har fastställt orsaken till tandbölden – vanligtvis genom röntgen – så nyttjas lämpliga behandlingsmetoder utefter behov, till exempel att tandköttsfickor rensas på bakterier.
Ibland kan dock större åtgärder vara nödvändiga såsom rotfyllning eller i värsta fall utdragning av tanden.
Låt dock inte detta förhindra dig att besöka en tandläkare, då en infektion orsakat av en tandböld kan spridas till andra delar av kroppen genom blodomloppet och i vissa fall orsaka blodförgiftning – vilket ofta är livsfarligt.
Märker du att du har en knöl i tandköttet så ska du därför söka vård.
Obehandlad tandböld kan bli fistel i tandkött
Som vi nämnde i föregående stycke så kan en obehandlad tandböld ha allvarliga konsekvenser, inte minst att tandbölden kan tränga igenom kinden eller tandköttet och orsaka en fistel. Detta betyder att en kanal tränger igenom huden och orsakar en öppning där var rinner ut. För att bli av med en fistel är ofta operation nödvändigt.
Så förebygger du tandbölder
Som i allra de flesta sjukdomar som har med munnen att göra så är regelbunden och god munhygien också ett effektivt sätt att motverka tandbölder.
Har du tandvärk eller misstänker karies så ska du i ett tidigt skede boka en tid hos en tandläkare, då obehandlade hål i tänderna också kan leda till tandbölder. Samma regel gäller skador på tänderna som uppstått genom olyckor.
När bör jag uppsöka vård för min tandböld?
Sök vård så snart som möjligt om du misstänker att du har en tandböld. Ju kortare tid som går innan rätt behandling sätts in desto mindre obehag kommer du uppleva – och desto mindre inverkan kommer tandbölden ha på din munhälsa och hälsa överlag.
Tänk på att infektionen i en obehandlad tandböld kan sprida sig till andra delar av kroppen och i värsta fall orsaka blodförgiftning.
Vanliga frågor om tandbölder
Tandböld vad göra?
Vänd dig alltid till en tandläkare om du misstänker tandböld, då rätt behandling krävs för att råda bot på tandbölden och förhindra att infektionen sprids. I värsta fall kan en obehandlad infektion innebära blodförgiftning.
Kan man ha tandböld som inte gör ont?
Ja, en tandböld kan i många fall orsaka svullnad i kinden eller tandköttet utan att du upplever smärta.
Hur länge har man en tandböld?
I regel så växer tandbölden i storlek under några få dagar och spricker sedan, men en tandläkare måste kontaktas även efter detta skede då spridning av infektionen måste förhindras.
Kan man få tandböld i visdomstand?
Ja, visdomständer som växer fram kan i vissa fall orsaka tandböld då tandköttet blir trångt och belastas.
Finns det antibiotika mot tandböld?
Ja, någon form av antibiotika sätts ofta in som efterbehandling när en tandböld har dränerats och avlägsnas, för att motverka infektion.
Kan barn få tandböld?
Ja, både barn och vuxna kan råka ut för tandbölder – det är inte ovanligt att nya tänder bryter fram hos barn som ibland orsakar infektioner.