din tandläkare i karlstad bergvik

Tonsillstenar (Halsmandelstenar): Orsak & behandling

Tonsillstenar

Tonsillstenar är små klumpar som bildas i halsmandlarnas fördjupningar och kan orsaka obehag och dålig andedräkt. Dessa ansamlingar av bakterier, matrester och döda celler är vanliga men ofta förbisedda.

I denna artikel belyser vi vanliga orsaker bakom tonsillstenar, deras symptom samt olika behandlingsalternativ – från enkla små knep till medicinska ingrepp.

OBS! Om du har problem med tänder eller munhälsan bör du alltid kontakta din tandläkare för att få boka in en tandundersökning. Det är väldigt svårt och rekommenderas inte att diagnosticera sig själv.

Vad är tonsillstenar?

Tonsillstenar är små klumpar som bildas i halsmandlarna (tonsilerna). De består av bakterier, matrester och döda celler som har samlats och hårdnat. Stenarna är ofta vita eller gulaktiga och kan variera i storlek.

Var bildas de?

Tonsillstenar uppstår i halsmandlarnas fördjupningar. Halsmandlarna är två ovala vävnadsklumpar som sitter på var sida om svalget. De har en ojämn yta med många små fickor.

I dessa fickor kan matrester och bakterier samlas. Med tiden blandas de med saliv och slem. Denna blandning hårdnar sedan till små stenar.

Stenarna kan vara så små som ett riskorn eller växa till druvstorlек. De flesta märker inte ens att de har tonsillstenar. Ibland kan de dock orsaka obehag eller dålig andedräkt.

Varför får man tonsillstenar?

Tonsillstenar uppstår när material ansamlas i fördjupningar på halsmandlarna. Flera faktorer kan bidra till att dessa besvärliga stenar bildas.

Vanliga orsaker

Halsmandlarnas struktur spelar en viktig roll. Personer med djupa fickor i tonsillerna löper större risk att utveckla stenar. Stora halsmandlar gör det också lättare för skräp att fastna.

  • Dålig munhygien ökar risken. Bakterier och matrester samlas lättare när man inte borstar tänderna regelbundet.
  • Kroniska halsinfektioner kan leda till svullna tonsiller där material lättare fastnar. Bihåleproblem som orsakar ökat salivflöde är en annan riskfaktor.
  • Överaktiva spottkörtlar kan bidra genom att producera mer sekret i munnen. Bakterier i munnen bryter ner material som fastnat och bildar stenar.

Fysiska symtom

  • Ett vanligt tecken är känslan av en främmande kropp i halsen. Detta kan orsaka obehag och irritation.
  • Vita eller gula klumpar kan ibland synas på halsmandlarna. De kan variera i storlek från knappt synliga till flera millimeter.
  • Ont i halsen kan uppstå, särskilt vid sväljning. I vissa fall kan det bli svårt att svälja på grund av stenarna. Svullna halsmandlar kan förekomma om stenarna orsakar irritation eller infektion.

Hur behandlar man tonsillstenar?

Tonsillstenar kan behandlas på flera sätt, från enkla små knep till mer avancerade medicinska ingrepp. Vilken metod som passar bäst beror på stenens storlek och hur ofta de uppstår.

Självbehandling

Många kan bli av med tonsillstenar hemma. Gurgla med saltvatten flera gånger om dagen. Blanda en tesked salt i en kopp varmt vatten. Detta kan lösa upp stenarna och lindra obehag.

Använd en vattenstråle för att försiktigt spola bort stenarna. En mundusch kan vara effektiv för detta ändamål. Prova att hosta eller gäspa kraftigt. Dessa rörelser kan ibland få stenarna att lossna naturligt.

Medicinsk behandling

Om självbehandling inte hjälper kan du vända dig till din tandläkare för att få råd. De kan använda speciella verktyg för att ta bort stenarna.

En metod är sugning, där läkaren använder ett instrument för att suga ut stenarna från halsmandlarna. I vissa fall kan läkaren skriva ut antibiotika om det finns tecken på infektion.

Laser kan användas för att minska storleken på halsmandlarnas fickor, vilket gör det svårare för stenar att bildas.

Kirurgisk behandling

I sällsynta fall kan kirurgi behövas. Tonsillektomi är ett ingrepp där hela halsmandlarna tas bort.

Detta görs oftast bara om tonsillstenarna orsakar ständiga problem eller om halsmandlarna är kraftigt förstorade. Operationen utförs under narkos och kräver några dagars återhämtning.

Förebyggande åtgärder

Regelbunden munvård är det bästa sättet att förebygga tonsillstenar. Borsta tänderna minst två gånger om dagen och använd tandtråd dagligen.

Skölj munnen med saltvatten eller alkoholfri munskölj regelbundet. Detta kan hjälpa till att hålla bakterierna nere.

Drick mycket vatten för att hålla munnen fuktig och hjälpa till att skölja bort smuts och bakterier. Undvik rökning och minska intaget av mejeriprodukter, då dessa kan öka risken för tonsillstenar.

Vanliga frågor och svar

Hur vet man att man har tonsilloliter?

Man vet att man har tonsilloliter genom symtom som dålig andedräkt, vita fläckar på tonsillerna, halsont, svårigheter att svälja, öronsmärta, svullna tonsiller, hostretning och dålig smak i munnen.

Vad är tonsillerna?

Tonsillerna är ovala körtlar i svalget som ingår i immunförsvaret. De filtrerar bort bakterier och virus, producerar vita blodkroppar och antikroppar, samt innehåller kryptor där tonsillstenar kan bildas.

Vi ses gärna, men inte så ofta

Aref och Adel på Tandkompaniet

Relaterade Artiklar

Bettskena

Bettskena: användning, pris & behandling

Bettskenor är ett viktigt hjälpmedel inom tandvården för att skydda tänder och lindra käkproblem. Denna artikel ger en översikt över användningen av bettskenor, deras kostnader

Dra ut tand

Dra ut en tand

Det är vanligt att man kan behöva dra ut en tand om man under en lång period haft obehandlad karies eller kanske drabbats av tandlossning.

KONTAKTA OSS

Lämna dina uppgifter i formuläret så ringer vi upp dig inom några timmar, gäller vardagar kl 08 - 16.

Välj ärende