din tandläkare i karlstad bergvik

Beläggningar på tungan – vanliga orsaker

tandläkare undersöker patient med beläggningar på tungan

Beläggning på tungan kan ha olika orsaker. Faktorernas betydelse varierar, men en kombination av bakterier, svampinfektioner, livsstilsfaktorer och hälsotillstånd kan alla bidra.

Den vanligaste anledningen till beläggningar på tungan är bristande munhygien, som kan hjälpas med exempelvis en tungskrapa.

3 vanliga orsaker till beläggningar på tungan

1. Livsstilsfaktorer och dåliga vanor

Rökning och tobaksanvändning kan orsaka missfärgningar och beläggningar på tungan på grund av tjära och nikotin. Alkohol kan också bidra genom att minska salivproduktionen och därmed öka muntorrheten. Denna torrhet är en grogrund för bakterier och svampar, vilket förvärras av dålig munhygien. Att skära ner på rökning och alkohol, samt att använda en tungskrapa, kan vara effektiva åtgärder.

2. Bakteriell och svampinfektion

Bakterier och svampinfektioner, som candidainfektion, är vanliga orsaker till beläggningar. Detta kan uppstå efter användning av antibiotika eller vid nedsatt immunförsvar, som vid hiv. Dessa mikroorganismer trivs i en miljö med bristande munhygien där döda celler och matrester samlas. En vit eller gulaktig beläggning kan bli synlig på tungan.

3. Sjukdomar

Vissa sjukdomar påverkar tungans tillstånd. Diabetes kan leda till muntorrhet och ökar risken för infektioner som candidainfektion. Järnbrist och vitaminbrist kan orsaka oral lichen planus, vilket ger vita fläckar på tungan. Dessa förändringar kan vara permanenta och kräva medicinsk behandling.

Hur ser en frisk tunga ut?

En frisk tunga är rosa och fuktig med en slät yta. Den saknar tjocka beläggningar och missfärgningar. Det är viktigt att vara uppmärksam på förändringar, eftersom de kan indikera underliggande problem. Genom att bibehålla en god munhygien och ha en balanserad kost kan du främja en frisk tunga. Vid behov kan en undersökning hos tandläkare ge ytterligare råd och behandlingar för att förbättra munhygienen..

Symtom och diagnos – beläggningar på tungan

Beläggningar på tungan kan vara antingen vita eller gula och påverkar ofta lukt och smak. Det är viktigt att förstå de olika typerna av beläggningar och när det kan vara bra att söka vård.

Identifiering av beläggningstyper

Olika beläggningar på tungan kan tyda på olika tillstånd. En vit beläggning kan ibland vara candidainfektion, där beläggningen går att skrapa bort. Om de vita beläggningarna inte går att skrapa bort, kan det indikera leukoplaki, vilket kan behöva vidare utredning av en tandläkare. En gul beläggning indikerar ofta ansamling av bakterier, matrester och döda celler.

Tungan kan även hamna i ett inflammatoriskt tillstånd som kan visa sig genom fläckar avsaknad av papiller, vilket förändrar tungans mönster och ibland även smak. Dålig andedräkt kan orsakas av bakteriella ansamlingar på tungan och bör åtgärdas med förbättrad munhygien.

När bör jag söka vård?

Du bör överväga att kontakta en tandläkare om beläggningen på tungan inte försvinner trots att du förbättrat din munhygien. Om vit eller gul beläggning kvarstår och åtföljs av obehagliga symtom som dålig andedräkt, smakförändringar eller sveda, är det viktigt att få en professionell bedömning.

Symtom som långvarig förändring i tungans utseende eller färg, särskilt i kombination med smärta, kan ibland vara tecken på allvarligare tillstånd som infektioner eller cancer. Det är avgörande att inte ignorera symtom som inte förbättras på egen hand, då tidig diagnos kan leda till bättre behandlingsresultat.

Munhygienrutiner

En grundläggande del av att behandla och förebygga beläggningar på tungan är att följa dagliga munhygienrutiner. Borsta tänderna minst två gånger dagligen med fluortandkräm för att bekämpa bakterier och stärka tandemaljen. Glöm inte att använda tandtråd för att ta bort matrester och bakterier mellan tänderna.

En annan bra metod kan vara att använda en tungskrapa för att rengöra tungan. Detta är effektivt för att ta bort döda celler och föroreningar som annars kan leda till beläggningar. Om du ofta upplever torr mun, vilket kan förvärra beläggningar, fundera på att använda produkter som främjar salivproduktionen. Saliv hjälper till att hålla munnen ren och fräsch.

Kost och livsstilsändringar

En balanserad kost bidrar till ett starkt immunförsvar vilket gör det svårare för infektioner att infektera tungan. Drick tillräckligt med vatten för att hålla din mun fuktig och hjälpa till med salivproduktionen, vilket skyddar smaklökarna och tungan.

Begränsa intaget av salt och socker då de kan främja bakterietillväxt. Om du är en rökare, överväg att sluta eftersom rökning bidrar till beläggningar. Undvik överdriven konsumtion av koffein och alkohol, som kan orsaka torr mun. Genom att göra dessa ändringar hjälper du till att bibehålla en naturlig och frisk tunga.

Vi ses gärna, men inte så ofta

Aref och Adel på Tandkompaniet

Relaterade Artiklar

tandläkare undersöker patient med beläggningar på tungan

Beläggningar på tungan – vanliga orsaker

Beläggning på tungan kan ha olika orsaker. Faktorernas betydelse varierar, men en kombination av bakterier, svampinfektioner, livsstilsfaktorer och hälsotillstånd kan alla bidra. Den vanligaste anledningen

tandläkare undersöker patient med alveolit

Alveolit – vanliga symtom och orsaker

Alveolit är en komplikation som kan uppstå efter tandutdragning, där området förlorar skyddande blodkoagulering vilket leder till smärtsam inflammation. Vid tandutdragning kan alveolit påverka läkningsprocessen

KONTAKTA OSS

Lämna dina uppgifter i formuläret så ringer vi upp dig inom några timmar, gäller vardagar kl 08 - 16.

Välj ärende