din tandläkare i karlstad bergvik

Bettskena: användning, pris & behandling

Bettskena

Bettskenor är ett viktigt hjälpmedel inom tandvården för att skydda tänder och lindra käkproblem. Denna artikel ger en översikt över användningen av bettskenor, deras kostnader och behandlingstider. Från olika typer och prisklasser, här finns den information du behöver för att förstå hur bettskenor kan hjälpa dig med tandgnissling och käkbesvär.

Varför använder man bettskenor?

Bettskenor används för att skydda tänderna och lindra problem i käken. De hjälper till att minska slitage och obehag orsakade av tandgnissling.

Hur används en bettskena?

En bettskena bärs oftast nattetid i munnen. Den sitter över tänderna i över- eller underkäken. Skenan skapar ett jämnt tryck som avlastar käkmusklerna och skyddar tänderna.

Bettskenor lindrar smärta i käkens leder och muskler . De minskar också risken för huvudvärk kopplad till tandgnissling. För personer som gnisslar tänder bromsar skenan slitaget på emaljen.

Användning av bettskena kan kännas ovant i början. Det kan spänna i tänderna och munnen kan kännas torr. Dessa problem går ofta över efter några veckor.

Observera att en bettskena inte är samma sak som en tandställning som används för tandreglering.

Vad kostar en bettskena?

Priset på en bettskena varierar beroende på typ och var man köper den. Det finns både billigare och dyrare alternativ tillgängliga.

Prisexempel på olika typer

Bettskenor från apotek kostar mellan 200-400 kronor. Dessa är ofta av standardstorlek och inte anpassade efter individen.

Hos tandläkare finns flera alternativ:

  • Mjuk bettskena: Cirka 2000-3000 kronor
  • Hård bettskena: Cirka 3500-4500 kronor
  • Specialanpassad bettskena: Upp till 4000 kronor

Folktandvården Stockholm erbjuder:

  • Mjukplastskena: 2110 kronor
  • Hård akrylatskena: 3850 kronor

Priserna kan variera mellan olika kliniker. En konsultation hos tandläkare krävs ofta för att få en exakt prisuppskattning. Tandvårdsförsäkringen kan i vissa fall täcka delar av kostnaden.

Online finns också bettskenor till lägre priser, men dessa är inte individuellt anpassade.

Hur länge behöver man använda det?

Användningstiden för en bettskena varierar från person till person. Vissa behöver den bara under en kort period, medan andra kan behöva den under längre tid.

För akuta besvär som käkledssmärta eller tandgnissling räcker det ofta med några månaders användning. Vid kroniska problem kan långvarig eller regelbunden användning vara nödvändig.

De flesta använder sin bettskena på natten. I vissa fall kan tandläkaren rekommendera användning även under dagen.

Regelbundna kontroller hos tandläkaren är viktiga. Då kan skenan justeras och effekten utvärderas. Tandläkaren ger också råd om hur länge och hur ofta skenan ska användas.

Det är viktigt att följa tandläkarens anvisningar för bästa resultat. Användningstiden kan ändras beroende på hur besvären utvecklas.

Vanliga användningstider:

  • Korttidsanvändning: 3-6 månader
  • Långtidsanvändning: 1 år eller mer
  • Periodvis användning: Vid behov

Kom ihåg att varje fall är unikt. Tandläkarens bedömning avgör den bästa behandlingsplanen för dig.

Vanliga frågor och svar

När ska man ha bettskena?

Man ska ha bettskena på natten när man sover, då den ger bäst skydd mot omedveten tandgnissling och tandpressning.

Är det bra med bettskena?

Ja, det är bra med bettskena. Den skyddar tänderna, minskar käkspänningar, lindrar huvudvärk och förbättrar sömnkvaliteten.

Hur vet man att man behöver bettskena?

Man vet att man behöver bettskena om man vaknar med ömhet i käken, har återkommande huvudvärk, slitna tänder, gnisslar tänder på natten eller har käksmärtor.

Vi ses gärna, men inte så ofta

Aref och Adel på Tandkompaniet

Relaterade Artiklar

Bettskena

Bettskena: användning, pris & behandling

Bettskenor är ett viktigt hjälpmedel inom tandvården för att skydda tänder och lindra käkproblem. Denna artikel ger en översikt över användningen av bettskenor, deras kostnader

Dra ut tand

Dra ut en tand

Det är vanligt att man kan behöva dra ut en tand om man under en lång period haft obehandlad karies eller kanske drabbats av tandlossning.

Tandvårdsförsäkring

Tandvårdsförsäkring – så fungerar det

En privat tandvårdsförsäkring i Sverige är en form av försäkring som individer kan teckna för att få ekonomiskt skydd för tandvårdskostnader som inte täcks av

KONTAKTA OSS

Lämna dina uppgifter i formuläret så ringer vi upp dig inom några timmar, gäller vardagar kl 08 - 16.

Välj ärende